Dégage autodelen start in Bonheiden

Dégage, een autodeelorganisatie waarbij particulieren hun wagen delen met buren, maakt zijn intrede in Bonheiden. Elke Van Steendam deelt sinds 1 maart haar Seat Ibiza met de buurt. De vzw is ooit gestart in Gent maar breidt uit over heel Vlaanderen. Neem deel aan het Dégage-infomoment op 30 maart in het gemeentehuis van Bonheiden.

Dégage is een gemeente rijker: Bonheiden. Anders dan de gekende deelsystemen werkt Dégage met deelauto’s van particulieren. Steeds meer mensen beseffen dat hun auto te vaak stilstaat en gaan deze delen met mensen in de buurt. Zo ook Elke Van Steendam. Sinds deze maand deelt zij een Seat Ibiza met de inwoners van Bonheiden.

Schepen van leefmilieu Mieke Van den Brande: “Particulier autodelen zet bestaande auto’s efficiënt in en maakt andere auto’s overbodig. Dat zorgt niet enkel voor meer ruimte in de straat maar ook voor zuiverdere lucht. En, de auto wordt goedkoper omdat de kosten worden verdeeld over alle bestuurders.”

De tweede wagen van het gezin van Elke staat vaker stil dan dat hij de baan op is. Toch hebben ze nog geregeld deze wagen nodig. Om je wagen dan te delen is een ideale oplossing.

Door je auto te delen, blijf je toegang hebben tot je auto maar kunnen anderen hem ook gebruiken. Eigenaars krijgen de exacte kost terugbetaald voor elke gedeelde kilometer. Hoe meer iemand anders met je wagen rijdt, hoe meer je dus terugkrijgt. En dat kan oplopen tot wel € 1000 per jaar of meer. Daarnaast kunnen gebruikers deelauto’s gebruiken tegen een eerlijke prijs. Tot wel 15.000 kilometer per jaar is een Dégage-deelauto interessanter dan een eigen wagen. Door niet per tijd te hoeven betalen zijn de deelauto’s geschikt voor langere periodes en een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen.

Ecologische en economische meerwaarde

Schepen van mobiliteit Bart Vanmarcke: “Dégage biedt een interessante aanvulling op de autodeelsystemen die reeds aanwezig zijn in onze gemeente. Hier gaat het immers niet om een bedrijf, bv. Partago, dat een wagen ter beschikking stelt aan haar gebruikers, maar wel om particulieren die lenen aan andere particulieren. Het gebruik van de eigen wagen wordt geoptimaliseerd. Dit kan zowel ecologisch als economisch meerwaarde creëren.”

Dégage regelt de administratie en financiën tussen eigenaar en gebruiker. De vzw biedt de hele omkadering aan zoals spelregels en contract, een autodeelverzekering, pechhulp, omnium, een reservatiesysteem, helpdesk… Eigenaars en gebruikers worden ontzorgd zodat zij zich kunnen focussen op het persoonlijke contact en het enthousiasmeren van buurtbewoners.

Burgemeester Lode Van Looy: “Nog een leuk voordeel van Dégage: het brengt mensen weer met elkaar in contact. Uiteraard kan je online of via de app een auto reserveren maar je spreekt daarna telkens af met de eigenaar voor het overhandigen van de sleutel. Mensen leren elkaar zo beter kennen, vaak vlak om de hoek.”

Wie zich inschrijft bij Dégage, kan, na betaling van een eenmalige instapkost van € 35 en een waarborg van € 75, gebruik maken van alle deelauto’s van de organisatie. Gebruikers betalen een kilometervergoeding die is gebaseerd op de echte kostprijs van een auto. Op dit moment ligt dat bedrag tussen 28 en 36 cent per kilometer.

Gemeente Bonheiden ondersteunt Dégage. Voor de eerste 5 inwoners die hun wagen delen binnen het Dégage-netwerk biedt de gemeente nog een extra aan!

Infomoment 30 maart om 19.30 u. in het gemeentehuis van Bonheiden

Op donderdag 30 maart om 19.30 u. organiseert de gemeente samen met Dégage een infoavond in het gemeentehuis waar je de nodige info krijgt hoe je jouw wagen kan delen met andere inwoners of hoe je deelauto’s van Dégage kan gebruiken. Inschrijven doe je via wwww.degage.be/infosessie

Meer info| www.bonheiden.be/klimaatactieplanbonheiden@degage.be

Lees ook het persoonlijke verhaal van Elke (eigenaar) en Line (ontlener) uit Bonheiden.